Skip to main content

دریا موهبتی الهی است که آغاز و تداوم حیات نباتی و جانوری و استمرار تعادل نظام­مند چرخه حیات مرهون آن است. مناظر زیبا و چشم نواز، منابع سرشار زنده و غیر زنده، حمل و نقل روان و ارزان و تأمین امنیت و دفاع از سرزمین، تنها بخشی از منافع و مزایای دریا برای ساکنان کره خاکی است. رویکردهای جهانی نشان دهنده توجه بسیاری از کشورها به دریا به عنوان یک ظرفیت عظیم توسعه و اقتدار است.

8 ژوئن (18 خرداد) که روز جهانی اقیانوس نامگذاری شده است به عنوان یک روز نمادین جهت افزایش آگاهی و معرفی اقدامات و سیاست­های کلی آمایش سرزمین مبنی بر توسعه و پیشرفت مناطق و صنایع دریایی می­باشد.

توجه دقیق، عالمانه و آگاهانه به مسالی مانند ورود آلاینده هایی از قبیل آلودگی های نفتی، پلاستیک ها، فاضلاب های صنعتی و شهری به دریا، صید بی رویه، توسعه صنعتی ناپایدار، تغییرات شدید تراز آب دریا بویژه در دریای خزر، توسعه لایه کم اکسیژن در دریاهای جنوبی، اسیدی تر شدن دریاها، کاهش تنوع زیستی، ورود گونه­های مهاجم از طریق آب توازن کشتی­ها،  و موضوعاتی شبیه آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین شناخت منابع و منافع دریایی و بهره برداری پایدار از آنها مانند تامین آب شیرین مورد نیاز شهرهای ساحلی، شناسایی منابع انرژی دریایی اعم از منابع تجدیدپذیر و غیر تجدیدپذیر، صید و صیادی در آب­های دور و نزدیک، آبزی­پروری ساحلی- دریایی و پرورش ماهی در قفس، گردشگری دریایی، حمل و نقل و صنایع دریایی- اقیانوسی وجه دیگری است که اهمیت روز افزون دریا و اقیانوس را به عنوان کلید جهش اقتصادی کشور مورد تاکید قرار می دهد.

بر این اساس؛ توجه به این نکته بسیار حایز اهمیت است که پایه شناخت موضوعات مطروح توجه به رشته های علوم و مهندسی اقیانوسی- جوی و توسعه و تامین فناوری­های مورد نیاز برای پایش و مشاهدات اقیانوسی- جوی است که همت همگانی را برای حمایت از مراکز علمی معتبر کشور در این عرصه طلب می­کند که منجر به بهره گیری هر چه بیشتر از قابلیت های موجود بخش دریایی و خلق ظرفیت های جدید در سطح ملی خواهد شد.