Skip to main content

 

چهار برنامه به مناسبت 8(ژوئن) روز جهانی دریا و اقیانوس، در ایستگاه پژوهش و فناوری اقیانوس شناسی و علوم جوی(چابهار) برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، دکتر کمال الدین کر رئیس ایستگاه جزئیات این برنامه ها را به شرح زیر اعلام نمود.:

 

1- برگزاری دوره آموزشی آشنایی با دریاها و اقیانوس‌ها برای دانش آموزان چابهار:

در طی این کارگاه، آقای حمید رضایی با حضور در مدارس شهرستان چابهار در زمینه‌ی فیزیک دریا، شیمی دریا و زیست‌شناسی دریا با دانش آموزان و دبیران به گفتگو پرداخت. همچنین ضمن عنوان نمودن مخاطرات مربوط به اقیانوس‌ها، با پخش فیلم و کلیپ‌های کوتاه مرتبط با دریاها و موجودات آن، زمینه‌های آشنایی بیشتر دانش آموزان با اقیانوس‌ها را فراهم و اهمیت حفظ آنها برای حیات کره زمین را بازگو نمود..

 

 

2- برنامه پایش مرجان‌های سواحل خلیج چابهار

پیرو هشدار صادر شده از سامانه جهانی هشدار سفیدشدگی مرجانها و به مناسب روز دریاها و اقیانوسها، یک مورد برنامه پایش آبسنگ های مرجانی خلیج چابهار در موقعیت پلاژ لیپار  توسط آقای دکتر قاضی‌لو به انجام رسید. بر اساس نتایج این پایش به نظر می‌رسد مرجان‌های سخت منطقه در حال حاضر از وضعیت سلامت مناسبی برخوردار می‌باشند و مساله سفید شدگی مرجان‌ها فعلا در محل مورد بررسی محرز نمی‌باشد. متوسط درجه رنگی مرجانها بر اساس coral health chart نیز از قرار 5/3 درجه بود. 

 

 

3- برنامه پاکسازی سواحل

با توجه به اهمیت دریاها و اقیانوس‌ها و به منظور فرهنگسازی پاکسازی سواحل، همکاران ایستگاه چابهار در روز اقیانوس‌ها به پاکسازی سواحل دریابزرگ چابهار پرداختند. این منطقه، به جهت موقعیت ویژه گردشگری و صخره‌ای بودن سواحل، محل حضور گردشگران و افراد بومی می‌باشد. ولی متاسفانه بقایای ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف در این سواحل به وفور مشاهده می‌شود که از زیبایی آن می‌کاهد. لذا همکاران در روز اقیانوس‌ها اقدام به پاکسازی این سواحل از زباله ها نموده اند.

 

 

4- پایش آلودگی سواحل مکران

سواحل مکران، دارای ناشناخته های بسیاری برای جامعه علمی و تصمیم ساز کشور است. با توجه به اهمیت دریای عمان و سواحل مکران به عنوان پلی بین دریاهای آزاد و خلیج فارس و نیز وجود چند بندر مهم و فعال که دارای تبادلات گسترده ای با کشورهای اطراف و گاها فرا منطقه‌ای هستند لزوم توجه به جنبه های مختلف، زمین شناختی، فیزیکی، شیمیایی و زیستی سواحل آن از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در راستای وظایف سازمانی خود، تجهیزات پیشرفته اندازه‌گیری و نمونه‌برداری، کادر متخصص و مجرب در زمینه های مختلف اقیانوس شناسی و آزمایشگاه های تخصصی، برنامه پایش را برای مطالعه سواحل مکران در حوزه های مرتبط با اقیانوس‌شناسی تدوین کرده است.

در برنامه پایش خردادماه 1403، با توجه به وسعت منطقه، عملیات نمونه‌برداری با حضور 10 محقق از پژوهشگاه و در قالب دوتیم نمونه‌برداری از ایستگاه پژوهش و فناوری اقیانوس‌شناسی و علوم جوی چابهار و هرمزگان بصورت همزمان از گواتر و بندر جاسک انجام شد و ‏داده‌برداری و مطالعه شرایط حاکم بر سواحل مکران در حوزه های مختلف اقیانوس‌شناسی در 156 نقطه در 56 ترانسکت انجام شد.