رفتن به محتوای اصلی
این مرکز در چهار زمینه کلی به شرح ذیل به متقاضیان خدمات ارائه می دهد:

 

1-  مدیریت داده های اقیانوسی

یکی از مهم ترین خدمات این مرکز در راستای مدیریت داده های اقیانوسی، جمع آوری داده، پردازش، یکپارچه سازی، آرشیو و توزیع آنها می باشد. در این راستا مرکز داده ها به جمع آوری داده های مختلف دریایی از طرح های پژوهشی و برنامه های کلان پایش پژوهشگاه می پردازد. این داده ها پس از تغییر فرمت، استاندارد سازی، کنترل کیفیت خودکار، تولید اطلاعات پروژه ها، فراداده ها و گزارش گشت های دریایی، در بانک اطلاعاتی این مرکز تجمیع می شوند و در نهایت از طریق وب سایت مرکز داده ها در دسترس قرار می گیرند. داده های دریایی و اقیانوسی اساس و پایه اصلی برای تصمیم گیری های استراتژیک موثر در بسیاری از فعالیت ها مانند پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی، صنعت گردشگری، شیلات، پایش محیط زیست و حمل و نقل دریایی می باشد. 

داده های موجود در این مرکز به سه دسته کلی تقسیم می شوند:

الف- داده های مشاهداتی (درجا) 

 

 

داده ها و اطلاعات جمع آوری شده در مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی، به دلیل مختلف بودن منابع دریافتی آنها و همچنین متفاوت بودن نوع داده های اقیانوسی (فیزیک دریا، شیمی دریا، هواشناسی، زمین شناسی دریا، زیست شناسی دریا، محیط زیست و شیلات) مجموعه داده های مختلف با فرمت های متفاوتی را تشکیل داده اند. در این مرکز، بانک اطلاعاتی از داده های مختلف مشاهداتی پژوهشگاه اعم از طرح های پژوهشی، طرح های کلان پایش ساحلی، گشت های دریایی کاوشگر خلیج فارس، تغییر اقلیم در سه محیط دریایی ایران (دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان) به همراه ملحقات آنها (فراداده های داده، پروژه ها و گشت ها) ایجاد شده است.

 

ب- داده های مشاهداتی (سنجش از دور)  
 

یکی از روش های ثبت داده های اقیانوسی، سنجش های ماهواره ای است. برای مطالعات اقیانوس شناسی در مناطق دریایی کشور از ماهواره ها و سنجنده های مختلفی استفاده می شود. در این راستا مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی به جمع آوری داده های ماهواره هایLandsat, Aster, Sentinel  در محیط های دریایی ایران پرداخته است.

 

ج- داده های مدل سازی 

 

 

این داده ها، تخمینی از متغیرهای محیط زیست دریایی از خروجی مدل می باشند. داده های موج حاصل از مدل سازی داده های باد در محیط های دریایی ایران، مثالی از این نوع داده ها می باشد.

 

 

2- تولید محصولات نرم افزاری

 توسعه و طراحی وب سایت، اپلیکیشن و ابزارهای نرم افزاری

این مرکز به منظور مدیریت داده های اقیانوسی و همچنین ارائه خدمات خود، اقدام به توسعه ابزارها و نرم افزارهای کاربردی متعدد، متناسب با استانداردهای بین المللی نموده است که به برخی از آنها اشاره می شود:
   
الف) برنامه کاربردی مدیریت فراداده های اقیانوسی 

 

 

فراداده ها، مجموعه داده هایی هستند که دسته ای از داده های مرتبط را توصیف می کنند و قسمت اصلی هر مجموعه داده دریایی هستند و وجود آنها به همراه داده، الزامی می باشد. فراداده ها شامل زمان و مکان اندازه گیری ها، پارامترها، سازمان متولی داده و ابزارهای برداشت داده، هستند. این برنامه کاربردی به منظور تولید و ویرایش رکوردهای فراداده توسط سازمانهای دریایی توسعه داده شده است که به طور آزاد از طریق وب سایت این مرکز دردسترس می باشد.

 

ب) برنامه کاربردی مدیریت گزارش های گشت دریایی 

 

 

گزارش گشت های دریایی به نوعی فراداده های گشت های دریایی هستند و دربرگیرنده مشخصات گشت ها از جمله تاریخ و مکان برگزاری گشت، پارامترهای اندازه گیری شده، سازمان مسئول و محققینی که در گشت شرکت کرده اند، است. این برنامه کاربردی به منظور تولید و ویرایش رکوردهای گزارشات گشت های دریایی توسط سازمانهای دریایی توسعه داده شده است که به طور آزاد از طریق وب سایت این مرکز دردسترس می باشد.

 

 

ج) برنامه کاربردی مدیریت پروژه های پژوهشی دریایی 

 

 

کاربران با استفاده از این برنامه کاربردی، اطلاعات پروژه های پژوهشی خود اعم  از نام و خلاصه پروژه، تاریخ شروع و مدت زمان، نام منطقه دریایی، اطلاعات مدیران، همکاران و  کارفرمای پروژه تولید و ویرایش خواهند کرد. این برنامه کاربردی به طور آزاد از طریق وب سایت این مرکز دردسترس می باشد.

 

 

د)ابزار نرم افزاری کنترل کیفیت خودکار داده های دریایی 

 

 

این ابزار نرم افزاری به منظور کنترل کیفیت خودکار داده های دریایی، مطابق با الگوریتم های برنامه بین المللی GTSPP توسعه داده شده است. این ابزار، تاریخ و زمان داده، مختصات جغرافیایی، ممکن بودن مقادیر پارامترها، عمق یا فشار، پرت بودن داده ها، وارونگی چگالی و دما را مورد بررسی قرار می دهند و نشانه های کنترل کیفیت را به داده ها اضافه می کنند.

 

     

ه)وب سایت متخصصین دریای خزر 

 

 

این وب سایت از بانک اطلاعاتی مشخصات فردی، تخصصی و علمی و وابستگی های سازمانی متخصصین عضو  اتحادیه دانشگاههای دولتی و مراکز تحقیقاتی کشورهای حاشیه دریای خزر تشکیل شده است.

 

 

و) وب  سایت منابع علمی آبهای ایران 

 

 

این وب سایت از بانک اطلاعاتی از کلیه منابع علمی مرتبط با حوزه های آبی ایران که شامل مقالات، کتب، پایان نامه ها و گزارش طرح های پژوهشی است تشکیل شده است. محققین با استفاده از وب سایت فوق به عنوان، چکیده، نام نویسندگان و کلمات کلیدی منابع علمی دسترسی دارند.

 

ز)وب سایت مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی 

 

 

مركز ملي داده هاي اقيانوسي و دريايي به منظور ارائه داده، محصول و خدمات مفيدتر به پژوهشگران و سازمانهاي دريايي، اقدام به راه اندازي وب سايت خود به آدرس اينترنتي http://incod.inio.ac.ir نموده است.

 

كاربران با استفاده از وب سايت مركز داده ها به مجموعه داده هاي طرح هاي پژوهشي و برنامه هاي كلان پايش مطابق با سياست تبادل داده پژوهشگاه (با حق دسترسي "با مذاكره") دسترسي خواهند داشت. همچنين اين وب سايت حاوی:

 می باشد. علاوه بر آن كاربران به محصولات نرم افزاري توليد شده توسط مركز داده ها اعم از اپليكيشن ها و وب سايت ها و همچنین محصولات داده اي مشتمل بر اطلس ها و كاتالوگ ها دسترسي خواهند داشت. در اين وب سايت، خدمات مفيد زیر ارائه شده است:

 
   
      
    

 

3- بصری سازی داده ها
تولید اطلس و کاتالوگ پارامترهای دریایی

تهیه اطلس در حقیقت یک نوع نمایش واقعیت مبتنی بر آمار و گزارش ها می باشد. تولید اطلس ها می تواند پاسخگوی بسیاری از سوالاتی باشد که به اشکال گوناگون در زمینه های مختلف مطرح می شود. همچنین تهیه اطلس و نمودارهای آماری و مقایسه ای میتواند مرجع و راهنمایی مفید در زمینه تکمیل فرآیند تحقیق برای محققان و دانشجویان باشد.

در این راستا مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی اقدام به تهیه اطلس ها  و کاتالوگ های دریایی زیر نموده است:

   

 

تولید اطلاعات آماری
 به منظور فهم و شناخت بیشتر و بهتر کاربران نسبت به مجموعه داده ها، این مرکز اقدام به ارائه و رسم نمودارهای نمودارها و اطلاعات آماری بر اساس نام پایگاه داده های مجموعه داده ها ، محیط ها و مناطق دریایی ایران، نوع پروژه، نوع داده، ابزارهای اندازه گیری، پارامترها و دیسیپلین های دریایی در وب سایت خود نموده است.  

 

4- برگزاری کارگاه های آموزشی در سطح ملی

این مرکز به منظور آشنایی محققین و سازمان های دریایی با استانداردها و دستورالعمل های برنامه بین المللی  IODE و همچنین اشاعه تجربیات خود، اقدام به برگزاری کارگاه های آموزشی متعددی در زمینه مباحث مختلف مدیریت داده های اقیانوسی در سطح ملی نموده است.

 

 

دستاوردها

مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی به واسطه فعالیت های خود در زمینه مدیریت داده های اقیانوسی و همچنین تولید سامانه ها و اپلیکیشن های نرم افزاری مختلف، موفق به کسب گواهینامه های متعدد از برنامه بین المللی IODE و همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به شرح زیر شده است.