درباره ما
چرایی ایجاد مرکزی برای تحقیقات در حوزه اقیانوس- دریا و علوم جو در ایران
اهمیت اقیانوس ها و دریاها از دو منظر می تواند مورد توجه باشد؛ الف) اهمیت ذاتی آنها در سیاره زمین ب) اهمیت آنها از منظر بهره برداری که انسان می تواند از آنها داشته باشد. اقیانوس ها با داشتن بیش از 97 درصد آب سیاره زمین حدود 71 درصد سطح زمین را پوشانده اند. آنها اقلیم و آب و هوای سیاره زمین را تنظیم می کنند. اقیانوس ها خاستگاه حیات بوده و علاوه بر نقش کلیدی در تولید اکسیژن و جذب کربن دی اکسید اتمسفری محل حیات بسیاری جانداران محسوب می شود. بهره برداری از اقیانوس ها و دریاها به لحاظ حمل و نقل، تجارت، تامین منابع غذایی و دارویی، منابع معدنی، تامین آب شرب، گردشگری، و امنیت ملی دارای اهمیت بسیار ویژه ایدر جهان امروز است. نظر به این اهمیت و با توجه به اینکه پهنه گسترده ای از قلمرو سرزمین ایران به طول بیش از 5700 کیلومتر را کرانه های آبی دریای کاسپی، خلیج فارس و دریای عمان تشکیل می دهد، وجود یک نهاد ملی فعال در زمینه های مختلف علوم دریایی و اقیانوسی در جمهوری اسلامی ایران، همواره از اهمیت راهبردی برخوردار بوده است.بر این اساس، مرکز ملی اقیانوس شناسی با توجه با توافق صورت گرفته بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو) در اواخر سال 1370 تاسیس گردید.
در سال 1388، شورای گسترش آموزش عالی کشور با ارتقای آن به موسسه ملی اقیانوس شناسی موافقت قطعی به عمل آورده است. در بیست و دومین سال تاسیس یعنی اردیبهشت سال 1392 شورای گسترش آموزش عالی با ارتقای موسسه به پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با سه پژوهشکده موافقت به عمل آورد.
چشم انداز فعالیت هاي پژوهشگاه که سازگار با اهداف برنامه هاي ایران 1404 تدوین شده است، ارتقای آن به پژوهشگاه برتر ملی در قلمرو مطالعات علوم پایه، علوم انسانی، مهندسی و فناوری اقیانوسي و جوي در کشور، تبدیل آن به نهادی پیشرو در حوزه مطالعات اقیانوس شناستی و علوم جوی در منطقه و مرجعي معتبر و پاسخگو در عرصه جهاني است.
ماموریت ها: پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسي و علوم جوی نهادي پژوهشي و آموزشی است که با انجام برنامه هاي علمی در قلمرو پژوهش، توسعه فناوری، آموزش، و خدمات رسانی علمی به نیازهای ملی و بین المللي در عرصه اقیانوس شناسي و علوم جویي پاسخگو خواهد بود.
ماموریت پژوهشی این پژوهشگاه انجام پژوهش هاي بنیادي، کاربردي و توسعه اي در حوزه اقیانوس شناسي و علوم جوی است.
مأموریت آموزشي و مهارت آموزی پژوهشگاه به دو صورت رسمی و غیررسمی و همچنین آموزش هاي تخصصي و عمومی است.
ماموریت توسعه فناوری پژوهشگاه شناخت و مشارکت در توسعه فناوری های مرتبط با علوم و فنون اقیانوسی و جوی است.
ماموریت مشاوره ای این پژوهشگاه از طریق ارایه بروندادهای پژوهشی به نهادهای ملی ذیربط کشور برای بهبود تصمیم سازی در امور دریایی، اقیانوسی و جوی و در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی است.
ماموریت خدمات رسانی این پژوهشگاه عرضه دستاوردهای علمی- پژوهشی و فناورانه به کاربران است
اهداف کلی:
توسعه و گسترش پژوهش در تمام زمینه های مربوط به علوم اقیانوسی و جوی نیز ارائه پیشنهاد برای استفاده بهتر از منابع دریایی، اقتصادی کردن محصول کار و کمک به سیاستگذاری دریایی کشور در چارچوب برنامه های دولت و نیز ارتقای سطح دانش، پژوهش و فناوری دریایی و جوی
زمینه سازی و ایجاد زیر ساخت های مناسب برای ارتقاء فعالیت های پژوهش و توسعه فناوری و نوآوری در زمینه علوم و فناوری دریایی و جوی
تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی
پژوهشکده ها و گروه های پژوهشی:
پژوهشکده علوم دریایی مشتمل بر3 گروه پژوهشی :
گروه حقوق و مطالعات راهبردی دریا، گروه علوم زیستی دریا، گروه علوم غیرزیستی دریا پژوهشکده علوم جوی با 3 گروه پژوهشی: گروه پدیده های هوا دریا، گروه اقلیم شناسی وگروه پیش بینی جوی پژوهشکده فناوری و مهندسی دریا با 3 گروه تحقیقاتی: گروه داده های اقیانوسی و سنجش از راه دور، گروه اقیانوس شناسی ساحلی و گروه فناوری دریایی
مراکز ملی و منطقه ای:
- مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخا طرات دریایی
- مرکز ملی داده های اقیانوسی و دریایی
- مرکز منطقه ای اقیانوسشناسی غرب آسیا
- مرکز ملی تحقیقات جنوبگان
مراکز (ایستگاه های) پژوهشی: پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برای توسعه فعالیت های میدانی دریایی، چهار ایستگاه پژوهشی در نوار ساحلی کشور در شهرهای چابهار، بوشهر، نوشهر و بندرعباس تاسیس کرده است.