17 تا 21 آذر 1403

سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی (GIS) به ابزاری ضروری در علوم دریایی تبدیل شده‌اند که بستری قدرتمند برای مدیریت، تحلیل و تجسم داده‌های مکانی مربوط به اقیانوس‌ها و مناطق ساحلی فراهم می‌کنند. طبیعت گسترده و پویا محیط های دریایی چالش های منحصر به فردی را برای دانشمندان و محققان ایجاد می کند که نیازمند رویکردهای نوآورانه برای مطالعه و مدیریت موثر این اکوسیستم های پیچیده است. GIS با ارائه یک چارچوب جامع برای ادغام انواع مختلف داده‌های مکانی و زمانی، به این چالش‌ها می‌پردازد و درک جامع‌تری از سیستم‌های دریایی را ممکن می‌سازد.

اهمیت GIS برای علوم دریایی

یکپارچه سازی و تجسم داده ها: محیط های دریایی با مجموعه داده های متنوعی از جمله تصاویر ماهواره ای، اندازه گیری های اقیانوس شناسی و داده های توزیع گونه ها مشخص می شوند. GIS امکان ادغام این مجموعه داده های متنوع را در یک پلت فرم واحد فراهم می کند و دانشمندان را قادر می سازد تا روابط پیچیده بین اجزای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی سیستم های دریایی را تجسم و تجزیه و تحلیل کنند.

نقشه برداری و پایش: GIS برای نقشه برداری زیستگاه های دریایی، نظارت بر تغییرات محیطی و ارزیابی اثرات فعالیت های انسانی حیاتی است. این به ایجاد نقشه های دقیق از توپوگرافی بستر دریا، صخره های مرجانی و دیگر زیستگاه های حیاتی کمک می کند که برای برنامه ریزی حفاظت و مدیریت منابع ضروری هستند.

تجزیه و تحلیل مکانی: توانایی انجام تجزیه و تحلیل فضایی با استفاده از ابزارهای GIS به دانشمندان دریایی کمک می کند تا الگوها و روندهایی را شناسایی کنند که در غیر این صورت تشخیص آنها دشوار است. GIS می تواند برای تجزیه و تحلیل توزیع گونه های دریایی در رابطه با متغیرهای محیطی مانند دما، شوری، و عمق، ارائه بینشی در مورد ترجیحات زیستگاه گونه ها و پیش بینی اثرات بالقوه تغییرات آب و هوایی استفاده شود.

پشتیبانی تصمیم: GIS یک ابزار تصمیم گیری ارزشمند برای برنامه ریزی و مدیریت فضایی دریایی است. از شناسایی مکان‌های مناسب برای مناطق حفاظت‌شده دریایی، ارزیابی استراتژی‌های مدیریت شیلات و برنامه‌ریزی توسعه پایدار ساحلی پشتیبانی می‌کند. با تجسم و تجزیه و تحلیل داده های مکانی، ذینفعان می توانند تصمیمات آگاهانه ای اتخاذ کنند تا تلاش های حفاظتی و استفاده انسانی از منابع دریایی را متعادل کنند.

محل برکزاری:

دفتر مرکزی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، تهران

سخنران:

مسعود مرادی [orcid]

طول دوره: 5 روز، عملی

الزامات: شرکت کنندگان لازم است همراه خود لپ تاپ با سیستم عامل ویندوز 10 و یا بالاتر همراه داشته باشند.

سرفصل مطالب:

روز اول: کار با داده های مکانی و پیاده سازی در نرم افزار GIS

1.1- مفاهیم پایه

2.1- آنالیز داده های مکانی

3.1- طبقه بندی داده ها و سیمبولوژی

4.1- کارتوگرافی و تهیه نقشه

5.1- سیستم مختصات

روز دوم: آنالیز داده های مولفه های آب مستخرج از ماهواره و ادغام با داده های جوی

1.2- آنالیز داده های مستخرج از سنجنده های ماهواره ای

2.2- آنالیز داده های خروجی مدلهای جوی و ادغام با داده های مستخرج از سنجنده های ماهواره ای

روز سوم: آنالیز و مشاهده طوفانهای دریایی و بالا آمدن سطح آب

1.3- آنالیز داده های سطح تراز آب